dimarts, 17 d’abril de 2012

Parlant de Roses....rosa damascena

La rosa, és la flor escollida prioritàriament com a símbol d’amor I de bellesa, amb més de 2.000 especies adaptades a tot tipus de habitat. La més preuada per a la producció de l’oli essencial i de l’aigua de roses és la Rosa damascena amb uns 32 pètals intensament perfumats. Durant el mes de la temporada de floració des de mitjans de maig, a mitjans de juny les àrees de Turquia, Bulgària i Marroc on s’hi cultiva, es converteixen en postals oloroses amb sensacions que es retenen per sempre.

Moltes cultures s’han nodrit amb aquesta perfumada flor. Significats, valors i propietats se li han atribuït, tant pel seu aspecte curatiu com en la seva tasca de desvetllar atributs de bellesa.

Diuen que va estar descoberta a Persia, per casualitat durant un casament reial. Però és cert que la seva utilització està plasmada en antics documents a la Biblioteca Nacional de París, com el tribut de 30.000 flascons d’aigua de roses al tresor de Bagdad.

Les fragants roses estaven presents en els ritual dels temples egipcis, però també en els afrodisíacs, banys de Cleopatre. Considerades portadores de propietats antibacterianes i antisèptiques, eren ben rebudes en els banys romans. A la India i als països àrabs, l’aigua de roses ha estat element de cortesia amb els banys oferts als visitants i ha estat un distingit ingredient culinari. La destil•lació inventada pels àrabs, va enriquí i facilitar la seva extracció que van copiar els europeus fins a convertir-la en una industria.

A partir de les roses damascenes acabades de collir, s’obtenen oli essencial, i aigua de roses per la destil•lació i, concret i absolut de rosa a conseqüència de l’extracció; tots ells excel•lents ingredients per a perfums, cosmètica, medicina i gastronomia. Fins i tot la Rosa Damascena és olorosa després de ser deshidratada i assecada a les kasbes de la Vall de les Roses de Marroc, preservant per un període de temps les seves qualitats a l’hora de fer-nos un bany


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.