dilluns, 12 de novembre de 2012

Lavanda vs Espígol, Cap d'Ase i Lavandí
El cultiu de la lavanda vera és natural, es reprodueix  per llavor a les seques muntanyes provençals, per damunt dels 800 mts. És de tija petita de fulles estretes (“lavandula angustifolia”) formant matolls baixos.
Des dels romans ha estat valorada per les seves qualitats medicinals i donat que el seu cultiu és salvatge, era molt popular; amb el temps es va convertir en “l’or blau” a rel de la demanda dels grans perfumistes que volien incloure la  seva refinada fragància( “lavanda fina”)  
Calen 130 Kg de flors per obtenir 1 litre d’oli essencial.

Beneficis de la flor
* Rams
Es recol·lecten al principi de la floració amb les flors blaves o  liles, es deixen assecar i després poden gaudir de rams que per si mateixos ornamenten amb la calidesa provençal, el lloc on els col·loquem.
A mida que perden les flors (que triguen molt de temps), lluny de perdre valor, s’obre una porta a altres utilitzacions que facilitaran la eternitat d’aquesta fragància mil·lenària.
* Bosses d’olor, per armaris i sabaters ja que és antiarnes.
* Desinfectant ecològic, barrejant les flors amb alcohol i aigua destil·lada.
* Suavitzant per a les mans, amb roses i vinagre de sidra
* Infusions i condiment, amb la lavanda alimentaria que ha d’estar certificada i garantida per a la  ingesta
*
Beneficis de l’oli essencial - 1 o 2 gotes com a molt i sempre segons un prescriptor homologat i amb oli essencial garantit de lavandula angustifolia .
S’utilitza com calmant per:
* Insomnis (en el coixí)
*Irritabilitat (difusió al aire)
*Mals de cap (massatge a les temples)
*Estres (al bany)
*Contraccions i reumatismes (frega)
*Mal de gola (amb sucre o mel)
*
S’utilitza com desinfectant i cicatritzant per:
* Ferides i cremades
* Èczemes
* Picades d’insectes
*
S’utilitza com anti infecció per:
* Refredats
* Sinusitis
* Polls
* Paràsits intestinals

Calen 130 Kg de flors per obtenir 1 litre d’oli essencial.


La lavanda aspic creix la garriga entre 0 i 600 metres d'altitud. És de gran talla amb diverses
ramificacions, cada tija porta doncs diverses flors de petita talla. Molt poc utilitzada en perfumeria, perquè el seu perfum és massa fort (massa camforat), es  utilitzada a Espanya i a Portugal  en les mateixes àrees de la lavanda  i com a diluent per les pintures l'oli sobre porcellana. Així com
quan
es rega desprèn una fragància acollidora en sec va perden el seu olor característic vers el general d'herbes seques.
El lavandí es troba entre 0 i 800 metres d'altitud a qualsevol lloc. És de gran talla, té ramificacions i forma un matoll molt desenvolupat en forma de bola. És un híbrid, és a  dir un
encreuament entre la lavanda fina i l’espígol que inicialment es va hibridar
espontàniament, després l'home el multiplicà amb esqueixos. Es diu també que és
un
clone. Es confon amb la lavanda fina. El que és un error perquè té un perfum més fort, molt menys subtil  i, no es pot utilitzat per les seves virtuts medicinals. Així doncs la seva utilització resta, en bona part, industrial per perfumar els productes de manteniment i  els detergents.

La flor s’utilitza per la confecció de bosses d’olor i per fer rams que perden la fragància. Calen 40 kg de flors per obtenir 1 litre d’oli essencial de lavandí, contra els 130 kg que calen per la lavanda vera


He trobat persones que sense cap escrúpol, aprofiten la confusió que regne entre la lavanda, l’espígol i el lavandí, per encolomar lavandí tintat, que perfumen amb esprai abans de la venta. Habitualment aquests rams que fan són molt macos i econòmics . L’engany és gratuït doncs, probablement en vendrien igual si en comptes de signar com a lavanda ho fessin com el que realment són una empresa que comercialitza lavandí.

Cal ser prudent amb el que comprem, especialment amb el que estem confusos

La lavanda atrau a molta gent pel seu sentit lligat en el nostre passat, normalment reconfortant, és el color però sobre tot la seva olor que ens fa  tancar els ulls i respirar fons ....és a dir és la seva OLOR  vera i duradera
 
Es tracta de l'espígol marítim. No presenta interès per a la perfumeria. El seu aspecte és molt diferent de la lavanda o de l'espígol . Els horticultors la utilitzen per crear híbrids amb finalitats de decorar els jardins.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.