diumenge, 11 de maig del 2014

Quinzè Festival de Música Antiga - perfum medieval i barroc
Del 17 de maig a l’1 de juny 2014 es podrà gaudir, dins del marc de Tiana Antica 2014, de la interpretació de peces representatives de l’Edat Mitjana, del Renaixement, del Barroc i del Classicisme, en quatre entorns carismàtics de Tiana:


*  L’ermita de la Mare de Déu de l’Alegria

*  La Masia de Can Roca

*  Masia Can Parxet  i

*  La Sala Albéniz


En aquests espais, reconeguts artistes especialitzats en la música antiga, ens oferiran la mestria del seu coneixement.


Ariel Abramovich i Paul Kieffer

Mvsica Intavolata

José Luis Pastor

Silva de Sirenas

Hiro Kurosaki

Orquestra Barroca Catalana
El Jardí Secret s’ha volgut afegir al festival, ambientant l’entorn dels concerts en els que participa, amb les fragàncies de l'època  i reproduint la forma de difusió en els seus suports habituals.Un humil i respectuós homenatge a la música amb qui el perfum comparteix part del seu llenguatge.
agenda de participació  

Programa 2014
 
Ermita de la Mare de Déu de l’Alegria
Música italiana del s.XVII

MUSICA INTAVOLATA
Ambientació  perfum  Tempus Fugit”


En aquest període el perfum remarca la condició social d’aquell que l'exhibeix a traves de diferents elements que porta: roba, ventalls, collarets, mocadors, perruques, guants perfumats... 
 

Les fragàncies dels seus perfums s’aconseguien moltes vegades barrejant diversos elements, no sempre del món vegetal..., ni morts... i destil·lant-los després, però habitualment utilitzaven els fruits i flors dels tarongers, la rosa, el gessamí, la violeta i el lliri, entre d’altres, barrejant-los amb exòtics elements procedents de les indies tan orientals com occidentals.


La Cort francesa és la que dicta i promociona l'ús de perfums, a la resta d’Europa amb un rei, Louis XIV, absolutament apassionat per la perfumeria  i que acaba sent al·lèrgic a tots els perfums tret del de la flor de taronger.
 

Per contra, les esglésies mantenien viva la tradicional cremació de reïnes, fustes i plantes aromàtiques cercant un ambient adequat per un ascendent i olorós diàleg amb la divinitat.
Tempus Fugit” ha estat inspirat en la sobrietat dels olis perfumats de les llànties que subtilment, il·luminaven els recons de recolliment, mentre absorbien el matís empolsat i  floral del pas dels feligresos.
Ermita de la Mare de Déu de l’Alegria
Instruments Medievals

de Corda Polsada

L’art Medieval de la “Péñola


JOSÉ LUIS PASTOR


Ambientació  perfum  “Prop l’ermita”


El concert recull un ampli període històric que va del s.XIII al XV, temps en que els perfums tornen tímidament a Europa després d’un llarg rebuig, promocionat per l'església catòlica que els classifica de inadequats per aconseguir la puresa de les ànimes. 
 

Els croats tornen amb delicats perfums, aigua de roses, l'alambí i el serpentí, que fan possible els perfums amb base alcohòlica com va ser la primera creació europea apareix al s. XIV “L’Aigua de la Reina d'Hongria” feta d’esperit de vi i de romaní. 


Un altre fet determina l'ús intensiu de perfums: la pesta. Les persones sospitant que l’aigua intervé en seva la propagació, s’allunyen d’aquest element i es refugien en les propietats profilàctiques de les plantes aromàtiques i en altres elements fragants com les “pomes d’ambre”, boles d’or i plata per als nobles i de fusta per als pobres, on s’hi guarden elements olorosos amb la creença i l’esperança d’una protecció efectiva davant l'epidèmia
 

En aquesta època la fortor era prominent als centres urbans contrastant amb l'efímer estat fresc de la gran quantitat de plantes aromàtiques  i fruits acabats de collir, “Prop l’ermita” s’ha elaborat partint de la maceració d’olis per a la recreació de l'entorn vegetal medieval, evocant la natura en una subtil percepció fragant.
Visigodia

Programa complert Festival Tiana Antica 2014 

Programa 2014 


Venda on line d'entrades

 

Forma part de Visigodia
 

Comunicació


 
Microespai de Catalunya Música


Xavier Chavarria


amb poc es fa molt cal seguir bufant. Tothom pot participar!
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.